در میان تجهیزاتی که برای کمک به تنفس بیماران و سالمندان اختراع شدهاند، وسایلی وجود دارند که طراحی ساده ای داشته اما با این حال مشکلات جدی را حل میکنند. طراحی ساده به معنای هزینه پایین و تعمیر آسان آنهاست، در حالی که توانایی بالقوه این ادوات در حل مسائل بغرنج باعث میشود به محصولات بسیار مهمی تبدیل شوند. سی پپ چنین دستگاهی است که اگر با مجموعه نفس یار همراه باشید، در ادامه شما را با آن بیشتر آشنا میکنیم.
دستگاه سی پپ خانگی یا دستگاه تنفسی چیست؟
بدن ما زمانی که بخشی از آن به مشکل برخورد کند، به روشهای مختلف به ما هشدار میدهد. این هشدارها ممکن است به شکل درد، سوزش و… خود را نشان بدهند و با اتفاق افتادن آنها تلاش میکنیم مشکل را حل کنیم. اما هنگام خواب، انسان نمیتواند کنترل ارادی بر بدن خودش داشته باشد. در این زمان ممکن است بدن با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم کند و ما هم متوجه وقوع آنها نمیشویم.
یکی از این مشکلات، تنفس در هنگام خواب است. برای مثال کسانی که پیش زمینه بیماری های تنفسی دارند، ممکن است هنگام خواب دچار سندرمی شوند که به نام آپنه انسدادی خواب یا OSA شناخته میشود. کسانی که دچار این مشکل هستند، هنگام خواب ممکن است به مدت چند ثانیه دچار نفس تنگی شوند یا به طور کامل نفس نکشند. در نمونههای حادتر، این اختلال ممکن است تا 100 بار در ساعت هم اتفاق بیافتد که به صورت بالقوه باعث سکته قلبی و مغزی هم خواهد شد.
برای رفع چنین مشکلاتی، دستگاه سی پپ خانگی اختراع شده است. سی پپ دستگاهی است که فشار هوای ورودی به ریهها را کمی بالا میبرد تا رسیدن آن به داخل ششها را تسهیل کند. به این ترتیب ریهها به تنفس راحتتر ترغیب میشوند و مسائلی مانند OSA تا حد زیادی رفع میشود. طبیعتاً این محصول بیش از همه در کلینیکهای خواب درمانی رایج است، اما به صورت کلی از آن میتوان برای کمک به تنفس افرادی که مشکلات ریوی دارند استفاده عمومی کرد.
چرا از سی پپ استفاده می کنیم؟
استفاده از سی پپ باید حتما با تجویز دکتر انجام شده و راهاندازی آن حداقل در چند بار اول باید توسط افراد متخصص صورت بگیرد. همان طور که گفتیم، مهمترین علت استفاده از این دستگاه مقابله با اختلالات تنفسی است، اما برای رفع بسیاری از مشکلات مرتبط با نفس کشیدن هم میتوان از آن استفاده کرد.
بنابراین مهمترین دلایلی که از سی پپ استفاده میکنیم عبارتند از:
- حل سندرمهای تنفسی مانند OSA
- بهبود کیفیت خواب شبانه
- حل مشکل تنفس نامنظم و خر و پف
- پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی
- جلوگیری از سکته قلبی و مغزی
- افزایش هوشیاری طی روز
- مقابله با خواب آلودگی مزمن طی روز
- کاهش فشار خون
- کاهش میزان افسردگی
برای آشنایی با دستگاه اکسیژن ساز وارد صفحه اکسیژن ساز چیست شوید.
دستگاه سی پپ چطور کار می کند؟
همان طور که گفتیم، طراحی دستگاه سی پپ ساده اما موثر است و این موضوع را بزرگترین برگ برنده آن میدانند. به صورت کلی این تجهیزات دارای سه بخش اصلی هستند:
- موتور: در فشار و دمای اتاق کار کرده و فشار هوا را به آرامی بالا میبرد تا سیستم تنفسی آسیب نبیند.
- شلنگ: از موتور به ماسک وصل شده و اغلب 6 فوت طول دارد. قطر آن میتواند متفاوت باشد و اغلب برای کاهش تجمع آب ناشی از رطوبت دم و بازدم، حرارت داده میشود.
- ماسک: در شکلها و اندازههای مختلفی ساخته میشود تا برای صورتهایی با ابعاد گوناگون استفاده شود. اغلب شکل آنها بر اساس شکل و ابعاد بینی و دهان متفاوت است.
ابتدا یک توربوفن هوای اتاق را به داخل موتور میمکد. سپس موتور هوای دریافت شده را کمی فشرده میکند تا فشار آن افزایش پیدا کند. هوای فشرده از طریق شلنگ به سمت ماسک ارسال میشود. زمانی که این هوا وارد بینی یا بینی و دهان (بسته به شکل ماسک) میشود، در مسیر به سمت داخل ششها راه را باز میکند و به این ترتیب تنفس راحتتر میشود.
این دستگاهها در دو نوع فشار ثابت و فشار خودکار (cpap یا atuo cpap) در بازار یافت میشوند. مدلهای فشار ثابت یک فشار معین را به صورت مداوم در حین دم و بازدم از طریق ماسک فراهم میکنند که مقدار این فشار باید توسط پزشک مشخص شود. اما دستگاههای فشار خودکار بسته به شرایط فرد و میزان کاهش یا قطع جریان هوا به داخل ریهها عمل میکنند. دستگاههای فشار خودکار به خصوص برای کسانی که با تغییر شرایط بدنشان دچار تغییرات تنفسی میشوند مناسب است.
سی پپ عوارض جانبی خاصی به دنبال ندارد. در نمونههای قدیمیتر ممکن بود بیمار دچار خشک شدن بینی و گلو، آبریزش بینی یا عطسه شود، اما در نمونههای جدید با اضافه کردن مرطوب کننده این مشکل هم حل شده است.
تا زمانی که بیمار به صورت مداوم از سی پپ استفاده کند، مشکلی در تنفس نخواهد داشت. با این حال قطع استفاده از دستگاه سی پپ خانگی میتواند در درمان شما اختلال ایجاد کند. بنابراین اگر پزشک برای شما تجویز کرده است که از دستگاه سی پپ استفاده کنید، باید این کار را به صورت مستمر انجام بدهید و هر شب با استفاده از آن بخوابید.
جمع بندی
مجموعه نفس یار عرضه کننده تجهیزات تنفسی درجه یک، به خصوص اکسیژن ساز (اکسیژن ساز خانگی، اکسیژن ساز بیمارستانی و اکسیژن آمبولانسی) با کیفیت مثال زدنی است. در مسیر تولید این محصولات توانسته ایم اطلاعات فراوانی از ادوات و وسایل مرتبط با بیماریهای ریوی و تنفسی من جمله سی پپ بدست بیاوریم. مطلب کنونی نیز با هدف به اشتراک گذاشتن دانستههایمان در این زمینه با هموطنان عزیز فراهم شده است.
امیدواریم با مطالعه ایم مطلب توانسته باشید در خصوص این دستگاه اطلاعات تکمیلی را بدست آورده و در صورتی که قصد خرید آن را داشته باشید یا بخواهید مشکلات تنفسی خود را رفع کنید، از مسیر پیش رو اطلاع بیشتری داشته باشید. نفس یار آماده است تا در این خصوص به شما عزیزان کمک و مشاوره ارائه نماید و تنها کافی است با کارشناسان ما تماس بگیرید.