در بین تجهیزاتی که برای رساندن دارو به داخل ریه ها استفاده می شوند، اسپری های تنفسی جزو شناخته شده ترین وسایل به حساب می آیند. با این حال با پیشرفت دانش، امروزه تجهیزات دیگری هم در بازار یافت می شوند که بسته به شرایط بیمار می توانند خدمت رسانی به مراتب بهتری نسبت به اسپری ها داشته باشند. یکی از این دستگاه های مدرن نبولایزر نام دارد. با ما همراه باشید تا در این مطلب در نفس یار شما را با تفاوت های آن با اسپری های تنفسی آشنا کنیم.
اسپری نبولایزر چیست؟
زمانی که در خصوص بیماری های ریوی صحبت می کنیم، این فرض وجود دارد که چون سیستم تنفسی ما ساده تر و سرراست تر از سیستم های دیگر بدن مانند خون رسانی یا اعصاب است پس حتما با ابزارهای ساده و پیش پا افتاده ای هم برای درمان روبرو هستیم. در عمل اما این فرض صحیح نیست: همچنان ممکن است با پیچیدگی ها و چالش های متعددی در هنگام درمان بیماری های ریوی برخورد کنیم که برای حل آنها تجهیزات مختلفی به بازار عرضه شده است. یکی از این تجهیزات هم نبولایزر نام دارد که برای رساندن دارو به داخل ریه ها استفاده می شود.
نبولایزر داروهای مایع را به شکل یک مه یا ابر در آورده و آن را به داخل ریه ها می دمد. با انجام این کار جذب دارو توسط ریه به شدت تسهیل می شود و امکان رساندن داروها به طور مستقیم به بافت های آسیب دیده در داخل ریه هم فراهم می گردد. به این ترتیب، درمان بسیاری از بیماری های تنفسی مانند آسم، برونشیت، آمفیزم، کیستیک فیبروزیس و عفونت های ریوی را می توان به کمک نبولایزر تسهیل کرد.
خارج از درمان، نبولایزر در کاهش علائم بیماری ها مانند تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه هم موثر است. بنابراین زمانی که بیمار مشکل جدی ندارد اما برای مثال دچار سرفه های متوالی و شدید شده است، می توان آن را به کمک این دستگاه تسکین داد.
انواع اسپری نبولایزر
نبولایزرها به لحاظ عملکرد همگی مشابه هستند. داروی مایع باید توسط دستگاه به ذرات بسیار ریز تبدیل شود و شکل مه به خود بگیرد. سپس این مه از طریق ماسک یا دهانی به سمت مجاری تنفسی بیمار هدایت می شود و با عبور از آنها به ریه می رسد. بعضی اوقات می توان این تجهیزات را بر اساس ظرفیت یا منبع تغذیه آنها دسته بندی کرد، اما دسته بندی رسمی بر اساس نحوه تولید مه شکل گرفته است. بر این اساس سه دسته اصلی خواهیم داشت:
- مدل پیستونی
- مدل اولتراسونیک
- مدل مش
مدل های پیستونی با افزایش چند برابری فشار هوا کار می کنند و به کمک یک پیستون آنقدر فشار مایع را بالا می برند که به شکل مورد نظر دربیاید. این در حالی است که مدل مش هم از یک مش فلزی برای ریز کردن ذرات مایع استفاده می کند و عملکرد آن کم و بیش شبیه به مدل های پیستونی است. در نهایت مدل های اولتراسونیک را به عنوان پیشرفته ترین مدل ها داریم که امواج صوتی فراصوت با فرکانس بالا تولید می کنند و با ارتعاشات بدست آمده، مه مورد نظر را به وجود می آورند.
حالا که متوجه شدیم نبولایزرها چه هستند و چه کاری انجام می دهند، می توانیم مقایسه مناسبی بین آنها و اسپری های تنفسی داشته باشیم.
تفاوت اسپری نبولایزر با اسپری تنفسی
هر دو محصول برای رساندن دارو به داخل ریه کاربرد دارد، اما در حالی که اسپری تنها داروها را با هوای قابل تنفس مخلوط می کند نبولایزرها مه دارویی را مستقیماً به داخل سیستم تنفس می رسانند. توانایی این دو وسیله در کار با مواد دارویی هم کم و بیش مشابه است و تا زمانی که بتوان دارو را به صورت محلول درآورد، هم نبولایزرها و هم اسپری ها می توانند آن را به صورت مه دربیاورند.
مهمترین تفاوت ها بین این دو دستگاه عبارتند از:
- از نظر ابعاد، نبولایزرها بزرگتر از اسپری ها هستند.
- نبولایزرها برای حمل دستی چندان مناسب نیستند، در حالی که اسپری ها به مراتب برای این کار بهتر هستند.
- اسپری های تنفسی از نظر کاربرد دقت بیشتری به نسبت نبولایزرها می طلبند و امکان هدر رفتن دارو با آنها هم بیشتر است.
- نبولایزرها باید مرتباً تمیز شوند و نگهداری آنها نیازمند توجه است، در حالی که اسپری های تنفسی محصولاتی با دفعات استفاده مشخص هستند و نیازی هم به نظافت مستمر ندارند.
جمع بندی
در این مطلب در مجموعه نفس یار طب تلاش کردیم هموطنان عزیز را با نبولایزر و تفاوت های آن با اسپری های تنفسی بیشتر آشنا کنیم. نفس یار با تجربه طولانی در زمینه انواع تجهیزات پزشکی برای بیماران تنفسی و ریوی همواره سعی کرده است نیازهای عمومی در این زمینه را برطرف نماید. مطلب کنونی نیز با هدف به اشتراک گذاشتن دانسته هایمان در این زمینه با شما مخاطبین عزیز تهیه شده است.
در صورتی که قصد تهیه تجهیزاتی مانند نبولایزر، CPAP و اکسیژن سازِِِ را با بالاترین کیفیت و نازل ترین قیمت را دارید، می توانید از خدمات مجموعه نفس یار استفاده کنید. تنها کافی است با همکاران ما تماس بگیرید تا شما را در این زمینه راهنمایی کنند.