بلاگ

اکسیژن ساز چیست؛ معرفی انواع آن

تجهیزات پزشکی بسته به کاربردهایشان دسته بندی‌های گوناگونی پیدا می‌کنند. در حالی که برخی دستگاه‌ها کاربردهای تشخیصی دارند، برخی دیگر برای درمان استفاده می‌شوند. در این بین دسته ای هم وجود دارند که برای کمک به انجام یک عمل طبیعی بدن مانند تنفس طراحی شده‌اند و وظیفه آنها برای کمک به بهبود و درمان را به هیچ وجه نمی‌توان دستکم گرفت.

انواع اکسیژن ساز کدام است؟ اکسیژن ساز، دستگاهی کاربردی و برای غنی‌سازی اکسیژن در فضای منزل و سایر فضاهاست و امروزه مخصوصا به دلیل هوای آلوده، بسیاری از افراد از جمله بیماران و اشخاصی که مشکلات تنفسی دارند، از آن استفاده می‌کنند. حتی گاهی اوقات استفاده از این دستگاه توسط پزشکان نیز تجویز می‌شود که این نشان از اهمیتِ کاربرد و کیفیت این دستگاه‌ها دارد.  

با این حال، اگر شما نیز می‌خواهید نسبت به خرید دستگاه اکسیژن ساز اقدام کنید، باید انواع آن‌ها را بشناسید و بر اساس نیاز خود، یکی از انواع این دستگاه‌ها را انتخاب کنید. به همین دلیل، در این مطلب به بررسی انواع اکسیژن‌سازهای خانگی بر اساس برند، نوع استفاده و کشور خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید.

اکسیژن ساز چیست؛ معرفی انواع آن

دستگاه اکسیژن ساز چیست؟

اکسیژن یکی از مهمترین عناصری است که به حیات موجودات زنده کمک می‌کند. هنگامی که تنفس می‌کنید، این گاز علاوه بر ریه‌ها از طریق جریان خون در تمام بدن پخش شده و عملا بخش غیرقابل جایگزینی از تغذیه سلولی محسوب می‌شود. تا زمانی که بدن اکسیژن کافی داشته باشد، بافت‌ها سالم و سرحال باقی مانده و احساس شادابی و پرانرژی بودن خواهند کرد. اکسیژن کافی به خواب شما کمک می‌کند، هوشیاری ذهنی را تقویت می‌کند، استقامت بدنی شما را بالا می‌برد و از خستگی بیش از حد شما جلوگیری می‌کند.

با این حال به دلایل مختلف ممکن است بدن شما با مشکل کمبود اکسیژن روبرو شود. گاهی مشکل به خاطر ضعف ریه‌هاست که باعث کاهش اکسیژن جاری در بدن می‌شود، گاهی دیگر مشکل می‌تواند از ورود اکسیژن به رگ‌ها و گردش در بدن نشأت گرفته باشد که باز هم سطح این عنصر را در خون پایین می‌آورد. بیماری‌هایی مانند آسم، COPD و فیبروز سیستیک هم از دلایل رایج این اتفاق به حساب می‌آیند. در این حالت اغلب اوقات نیاز پیدا می‌کنید که حجم اکسیژن بیشتری را وارد ریه‌هایتان کنید تا جبران کاهش پدیدار شده باشد.

در گذشته استفاده از کپسول های اکسیژن برای این کار استفاده می‌شدند، اما شارژ مداوم آنها دردسرساز بود و برای بسیاری از مبتلایان به کمبود اکسیژن خون مشکل ایجاد می‌کرد. فناوری روز حالا دستگاه اکسیژن ساز را در اختیار بیماران قرار داده است. این محصول را به نام غلیظ کننده اکسیژن هم می‌شناسند و هدف از ساخت آن، کمک به تنفس بیماران و کسانی است که سیستم تنفسی ضعیفی دارند. این دستگاه با هوای محیط کار می‌کند و چون دیگر خبری از کپسول و شارژ آن نیست، می‌تواند به مدت بسیار طولانی نیازهای شما را برای این منظور رفع کند.

با تغلیظ اکسیژن، اکسیژن ساز کمک می‌کند تا با هر بار دم و بازدم حجم بسیار بیشتری از این ماده نسبت به 21% موجود در هوای عادی وارد ریه‌های شما شود و در نتیجه تنفس راحت‌تری خواهید داشت. اینکه این دستگاه چطور این کار را انجام می‌دهد، در ادامه بیشتر بحث می‌شود.

اکسیژن ساز چطور کار می کند؟

اساس کار این دستگاه استفاده از ماده ای به نام زئولیت است. زئولیت یک ماده سنتتیک است که بخش عمده آن را آلومینوسیلیکات تشکیل می‌دهد و در صنایع به عنوان جاذب سطحی استفاده می‌شود. این ترکیب به صورت گرانول، قادر است نیتروژن را در داخل خود به دام بیاندازد و بنابراین کمک می‌کند تا حجم اکسیژنی که در هوا وجود دارد از 21% تا 95% افزایش پیدا کند.

اکسیژن ساز چگونه کار می‌کند

فرآیند این رویداد شامل مراحل زیر خواهد بود:

  1. ابتدا هوای اتاق وارد دستگاه شده و از فیلترهای گرد و خاک و آنتی باکتریال عبور می‌کند تا تمیز شود.
  2. هوا سپس وارد کمپرسور پیستونی می‌شود که آن را فشرده کرده و به سیلندرهای زئولیت می‌فرستد.
  3. سیلندرها که با گرانول زئولیت پر شده‌اند، مولکول‌های نیتروژن را نگه می‌دارند و باقی گازها را عبور می‌دهند. هوای تغلیظ شده به سمت ستون خروجی هدایت شده و گاز نیتروژن از ستون ورودی تخلیه می‌شود.
  4. هوای تغلیظ شده از ستون خروجی به مخزن اکسیژن فرستاده شده و در این مخزن به کمک رگلاتورهای فشار تنظیم می‌شود.
  5. هوای بدست آمده از سنسور خلوص اکسیژن رد شده و پشت فلومتر برای کنترل جریان متوقف می‌شود.
  6. زمانی که بیمار از نازل استفاده می‌کند، فلومتر اجازه عبور جریان هوا به میزان مورد نیاز را داده و امکان استفاده از آن را فراهم می‌کند

انواع اکسیژن ساز بر اساس برند

امروزه در ایران، دستگاه های اکسیژن ساز با برندهای مختلفی از جمله برندهای خارجی و ایرانی وجود دارند که هر کدام دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. از بهترین برندهای ایرانیِ اکسیژن ساز، می‌تواند از موارد زیر نام برد: 

  • سوشیا (SOSHYA)
  • اکسیژن پلاس (Oxygen Plus)
  • اکساز (OXAS)
  • نیکان طب (Nikan Teb)
  • بهیار صنعت (Behyar Sanat)

اگر بخواهیم در بین این برندها، بهترین برند دستگاه اکسیژن ساز را برگزینیم، می‌توانیم برند سوشیا را انتخاب کنیم که رتبه بالایی را در بین تولیدکنندگان انواع اکسیژن ساز در ایران کسب می‌کند. شما می‌توانید محصولات مربوط به این برند را به‌راحتی و در کمترین زمان از سایت نفسیار خریداری کنید. 

علاوه بر این، بهترین برندهای خارجی دستگاه های اکسیژن ساز نیز در بخش زیر آمده است: 

  • Invacare (آمریکا)
  • AirSep (آمریکا)
  • Philips (هلند)
  • DeVilbiss (آمریکا)
  • CAIRE (آمریکا)
  • YUWELL (چین)
  • Longfian (چین)
  • Bitzer (آلمان)

انواع اکسیژن ساز بر اساس نوع استفاده

اکسیژن سازها را از دو نظر می‌توان دسته بندی کرد: قابلیت جابه جایی و حجم اکسیژنی که در آنها تغلیظ می‌شود. اغلب تجهیزات مورد استفاده در منازل مسکونی به خاطر ابعاد کوچکتر و وزن کمتر، قابلیت جابه جایی بهتری نسبت به نمونه‌های مورد استفاده در بیمارستان‌ها دارند و در عوض نمونه‌های مورد استفاده در مراکز درمانی چون با بیماران حساس‌تری روبرو هستند، حجم هوای بیشتری را تغلیظ می‌کنند.

باید گفت افراد از دستگاه های اکسیژن ساز در فضاهای متفاوت و با روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند؛ بر همین اساس، می‌توانیم یک دسته‌بندی جداگانه برای این دستگاه در نظر بگیریم که در این بخش آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

انواع اکسیژن ساز بر اساس نوع استفاده

بر این اساس، از نظر قابلیت جابه جایی دو دسته داریم:

  1. مدل‌های ثابت: قابل جابه جایی نیستند و معمولا هنگامی استفاده می‌شوند که بیمار نشسته باشد یا دراز کشیده باشد.
  2. مدل‌های پرتابل: برای استفاده حین پیاده روی و در فضای باز مناسبند و وزن کمتری دارند.

اما دسته بندی رسمی‌تر بیشتر بر اساس محیط کاربرد آنهاست که حجم تغلیظ شده را مشخص می‌کند. بر این اساس هم دو دسته داریم:

  1. مدل‌های خانگی: دارای حداکثر ظرفیت 10 لیتر در دقیقه
  2. مدل‌های بیمارستانی: با ظرفیت 600 لیتر در دقیقه و بالاتر

کاربردهای دستگاه اکسیژن ساز

همان طور که گفتیم، عوارض متعددی از کاهش سطح اکسیژن خون ممکن است پدید بیایند که استفاده از این دستگاه با آنها مقابله می‌کند. بیماران به کمک مدل‌های پرتابل می‌توانند تا هنگام درمان زندگی عادی خودشان را طی کنند و مدل‌های بیمارستانی برای کسانی که دچار مشکلات حاد هستند، یک کمک بزرگ محسوب می‌شود. اما خارج از این، برخی افراد مسن یا جانبازان هم که دچار ضعف ریوی هستند می‌توانند با این دستگاه‌ها شور و نشاط بیشتری بدست آورده و تنفس راحت‌تر را تجربه کنند.

کاربردهای اکسیژن ساز

بنابراین کاربردهای اصلی این دستگاه عبارتند از:

  1. مقابله با نارسایی‌های ریوی مثل COPD
  2. کمک به تنفس در هنگام دچار شدن به بیماری‌های سیستم تنفسی
  3. بالا بردن سطح اکسیژن خون به منظور مقابله با مشکلات قلبی-عروقی
  4. تسهیل تنفس در افرادی که ریه ضعیفیا آسیب دیده دارند

تفاوت دستگاه اکسیژن‌ ساز خوب با اکسیژن سازهای دیگر چیست؟

به‌طور کلی کاربرد بهترین اکسیژن ساز بر اساس نیاز شما تعیین می‌شود و نمی‌توان بهترین آن را به تعدادی ویژگی محدود کرد؛ اما برخی از ویژگی‌ها وجود دارند که بهتر است در هنگام تشخیص بهترین اکسیژن ساز حتما در نظر بگیرید. در این بخش به بررسی برخی از این ویژگی‌ها می‌‌پردازیم. 

تفاوت دستگاه اکسیژن‌ ساز خوب با اکسیژن سازهای دیگر چیست؟

میزان صدای تولیدی اکسیژن ساز

اگر تا به حال از دستگاه های اکسیژن ساز استفاده نکرده باشید، باید بدانید که هر کدام از آن‌ها با توجه به قدرت و نوعی که دارند، میزانی صدا تولید می‌کنند. به همین دلیل، اگر شما در خانه یا جایی که افراد به صدا حساس باشند، از دستگاه اکسیژنساز استفاده کنید، ممکن این صدا چالش‌هایی را برایتان ایجاد کند. 

در نتیجه، در بین بهترین دستگاه های اکسیژن ساز، دستگاه‌هایی که صدای کمتری تولید می‌کنند، در رتبه‌های اول قرار می‌گیرند.

قابلیت و انعطاف‌پذیری بالا در تنظیم

یک دستگاه اکسیژن ساز خوب، باید قابلیت تنظیم موارد مختلف مانند سطح خلوص اکسیژن و غیره را داشته باشد؛ زیرا نوع استفاده شما از آن ممکن است در زمان‌های مختلف تفاوت داشته باشد و شما باید اکسیژن سازی را انتخاب کنید که قابلیت تنظیم موارد مختلف در هر زمان را داشته باشد. 

داشتن گارانتی

اگر بخواهیم یک دستگاه را در بین بهترین اکسیژن ساز ها قرار دهیم، قطعا گارانتی یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این دستگاه خواهد بود. باید دقت داشته باشید که یک دستگاه اکسیژن ساز مناسب، حتما باید در هنگام خرید، گارانتی داشته باشد؛ زیرا ممکن است هر لحظه در هنگام استفاده به مشکل بخورد و در این صورت، مخصوصا اگر این دستگاه را برای استفاده یک بیمار تنفسی خریداری کرده باشید، به دردسر بیوفتید. علاوه بر این، هزینه تعمیر این نوع دستگاه‌ها نسبتا بالا است که گارانتی مناسب این مشکل را به‌طور کامل حل می‌کند.

بنابراین کاربردهای اصلی این دستگاه عبارتند از:

  1. مقابله با نارسایی‌های ریوی مثل COPD
  2. کمک به تنفس در هنگام دچار شدن به بیماری‌های سیستم تنفسی
  3. بالا بردن سطح اکسیژن خون به منظور مقابله با مشکلات قلبی-عروقی
  4. تسهیل تنفس در افرادی که ریه ضعیفیا آسیب دیده دارند

مزایای بهترین دستگاه اکسیژن ساز ایرانی نسبت به خارجی

شاید بتوان گفت یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های بهترین دستگاه اکسیژن ساز که فقط مختص به افراد ساکن در ایران است، ایرانی بودنِ دستگاه است. زیرا یک دستگاه ایرانی مزایای بیشتری به نسبتِ یک دستگاه خارجی دارد. در بخش زیر برخی از این مزایا بیان شده‌اند:

مزایای بهترین دستگاه اکسیژن ساز ایرانی نسبت به خارجی 

قطعات بیشتر و تعمیرِ ساده‌تر

به هر حال، دستگاه های اکسیژن ساز نمی‌توانند تا ابد کاملا سالم کار کنند و بالاخره روزی نیازمند سرویس و تعمیر هستند. در این شرایط و مخصوصا اگر دستگاه به قطعه جدیدی نیاز داشته باشد، شاید تعمیر یک دستگاه خارجی به دلیل کمبود قطعات و تعمیرکارِ کم، کمی برای شما سخت باشد. 

اما اگر یک دستگاه ایرانی داشته باشید، در صورت بروز مشکل تعمیر و تامین قطعات آن بسیار ساده‌تر خواهد بود. 

قیمت مناسب‌تر

مشخص است که در اکثر مواقع قیمت‌ دستگاه های اکسیژن ساز ایرانی در مقایسه با ویژگی‌های یکسان، در مقایسه با دستگاه های خارجی ارزان‌تر است. به عبارت دیگر، شما می‌توانید یک دستگاه ایرانی را حتی با قابلیت‌های جذاب‌تر و بیشتر، با قیمت مناسب‌تری نسبت به یک دستگاه اکسیژن ساز خارجی تهیه کنید.

البته دقت داشته باشید که همه دستگاه های اکسیژن ساز دارای این ویژگی‌های خوب نیستند و در هنگام خرید، باید به برند سازنده آن دستگاه نیز دقت کنید.

سوشیا؛ بهترین دستگاه اکسیژن ساز خانگی

در بخش‌های قبلی، برخی از ویژگی‌ها بیان شدند که با در نظر گرفتنِ آن‌ها می‌توانید تا حد زیادی بهترین اکسیژن ساز ها را تشخیص دهید. با این حال، با توجه به این ویژگی‌ها اگر بخواهیم یک دستگاه را به عنوان بهترین دستگاه اکسیژن ساز خانگی معرفی کنیم، قطعا انتخاب ما دستگاه سوشیا خواهد بود. 

دستگاه اکسیژن ساز خانگی سوشیا تولید ایران بوده و با ظرفیت‌های 5 لیتری و 10 لیتری موجود است. باید گفت سوشیا در بین برندهای ایرانی تولیدکننده دستگاه اکسیژن ساز ایرانی در رتبه‌های اول قرار می‌گیرد و یکی از بهترین گزینه‌ها برای خرید است. همچنین امکان خرید این دستگاه با ظرفیت‌های مختلف در سایت نفس‌یار برای شما فراهم است. در ادامه برخی از مزایای اصلی این دستگاه برای شما بیان شده‌اند. 

خلوص اکسیژن بالا

دستگاه اکسیژن ساز سوشیا با خلوص حدود 94 درصد، اکسیژن تولید می‌کند و برای بیشتر افراد و بیمارانی که قصد تهیه یک دستگاه خانگی دارند، بسیار مناسب است.

قیمت مناسب

همان‌طور که در بخش‌های قبلی بیان شد، به دلیل اینکه سوشیا دستگاه ایرانی است، قیمتی مناسب‌تر از دستگاه‌های خارجی حتی با قابلیت‌هایی بهتر و بیشتر دارد. 

گارانتی دو ساله

باید گفت اگر شما دستگاه سوشیا را از سایت نفس‌یار تهیه کنید، از گارانتی دو ساله برخوردار خواهید شد و نیاز نیست تا نگران بروز هیچ مشکلی برای این دستگاه در آینده باشید. 

خدمات پس از فروش

در صورت خرید دستگاه سوشیا از سایت نفس‌یار، می‌توانید از 10 سال خدمات پس از فروش رایگان برخوردار باشید. به عبارتی با این ویژگی تا سال‌های زیادی، هر مشکلی که با دستگاه داشته باشید، به‌راحتی حل خواهد شد.

اکسیژن ساز خانگی چیست؟

دستگاه های اکسیژن ساز خانگی دارای اندازه‌ای متوسط هستند و همان‌طور که از نام آن‌ها پیداست، برای استفاده در منزل طراحی شده‌اند. این دستگاه‌ها با حجم‌های 2، 6، 8 و 10 لیتر به بازار ارائه می‌شوند و بیشتر برای افرادی مناسب است که دارای مشکلات تنفسی هستند و در منزل خود روند درمان را پیش می‌برند. 

البته این دستگاه‌ها تنها مخصوص افراد بیمار نیستند و شما می‌توانید در منزل خود نیز برای افزایش کیفیت اکسیژنی که تنفس می‌کنید، از این دستگاه بهره ببرید. نمونه‌ای از این دستگاه، در تصویر زیر آمده است: لازم به ذکر است که به این نوع دستگاه ها، دستگاه های اکسیژن‌ساز ثابت نیز گفته می‌شود. یه این معنا که شاید حمل آن‌ها در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت کمی سخت باشد و بیشتر باید در یک‌جا و به‌صورت ثابت مورد استفاده قرار بگیرند.

اکسیژن ساز خانگی

دستگاه اکسیژن ساز پرتابل چیست؟

دستگاه اکسیژن ساز پرتابل یا دستگاه اکسیژن ساز قابل حمل، یکی از انواع دستگاه های اکسیژن ساز است که افراد تحت فرآیندهای اکسیژن درمانی می‌توانند در وضعیت‌های در حال حرکت از آن استفاده کنند. در صورت پیاده‌روی روزانه، انجام امور اداری روزمره و رسیدگی به کارها و حتی وضعیت‌های عادی که نیاز به اکسیژن درمانی تحت اکسیژن ساز داشته باشید، این دستگاه می‌تواند به صورت قابل حمل اکسیژن با خلوص بالای 96 درصد را در اختیار شما قرار دهد.

اکسیژن ساز پرتابل بیشتر از همه برای کسانی مفید است که اهل تحرک هستند یا طی روز نیاز دارند مدت زمان قابل توجهی را بیرون از خانه بگذرانند. برای این افراد، داشتن دستگاهی که تنفس آنها را اصلاح کند و در عین حال حمل و نقل راحتی هم داشته باشد فوق العاده باارزش است. اما اگر قرار باشد عمده زمان خود را در خانه بگذرانید، شاید بهتر باشد به سراغ نمونه های ثابت بروید. این موضوع با بررسی مزایا و معایب مدل های پرتابل بیشتر هم مشخص می‌شود.

اکسیژن ساز به جای اینکه به یک مخزن گاز خالص متصل باشد، هوای محیط را گرفته و اکسیژن آن را تغلیظ می‌کند. این کار به کمک ماده ای به نام زئولیت انجام می‌شود که به وسیله آن می‌توان غلظت اکسیژن هوا را از 21% به بالای 90% رساند. در نتیجه بدون اینکه نیاز به حمل مخزن سنگین گاز داشته باشید یا مجبور شوید خطرات نگهداری و کار با این محصولات را به جان بخرید، به ساده‌ترین شکل ممکن نیاز خودتان به اکسیژن را رفع کنید.

این ادوات دارای دو نوع ثابت و پرتابل هستند که نوع ثابت بزرگتر و سنگین‌تر است و ظرفیت کاری بالاتری دارد، آما مدل پرتابل را می‌توانید با خود حمل کنید و وزن آن به اندازه کافی پایین است تا به شما فشار وارد نکند.

مزایای اکسیژن ساز پرتابل

مزیت های اکسیژن ساز پرتابل همان طور که گفتیم، بیشتر از همه برای کسانی نمود پیدا می‌کند که مرتباً در حال جابه جایی هستند و نمی‌توانند بخش عمده روز را در خانه بمانند. مهمترین این مزایا عبارتند از:

  1. عدم نیاز به منبع اکسیژن خارجی
  2. حمل و نقل آسان
  3. تأمین مداوم اکسیژن
  4. ایمنی بالا

برخلاف محصولاتی مثل سیلندرهای اکسیژن، این تجهیزات نیازی به منبع اکسیژن خارجی ندارند و صرفاً با مکیدن هوای محیط می‌توانند نیاز تنفسی شما را برطرف کنند. این موضوع طبیعتاً به ایمنی بالا هم ختم می‌شود، چون حالا دیگر احتمال آتش سوزی یا انفجار به خاطر حضور منبع اکسیژن خالص وجود ندارد.

دستگاه های اکسیژن ساز پرتابل بی‌خطر هستند و حتی شما می‌توانید از این دستگاه‌ها در شرایط پرواز استفاده کنید.

مزایای اکسیژن ساز پرتابل

ابعاد کوچک و وزن اندک این مدل ها حمل و نقل آنها را آسان می‌کند، تا جایی که می‌توانید بدون مشکل با این اکسیژن ساز پیاده روی کنید و فشار خاصی هم متوجه شما نخواهد بود. در نهایت هم بحث تأمین مداوم اکسیژن را داریم که در نقطه مقابل سیلندرها قرار می‌گیرد. چون اکسیژن ساز از هوای محیط استفاده می‌کند، نیازی هم نیست که نگران تمام شدن آن باشید.

معایب اکسیژن ساز پرتابل

اما با وجود داشتن این مزایا، چند عیب هم برای اکسیژن ساز همراه مطرح است که نمی‌توان آنها را به راحتی نادیده گرفت. این عیب ها بیشتر از اینکه یک ایراد فنی باشند، به عنوان نقاط ضعف و محدودیت قابل تعریف هستند. این موارد عبارتند از:

  1. ظرفیت محدود باتری
  2. قیمت
  3. نیاز به تعویض فیلتر

مدل های پرتابل شارژی هستند و طبیعتاً بسته به ظرفیت باتری آنها مجبور می‌شوید هر چند ساعت یک بار آنها را شارژ کنید. از طرف دیگر فیلترهای آنها هم به صورت دوره ای باید عوض شوند که اگر در کلانشهرهای پردود مثل تهران زندگی کنید، دوام این فیلترها حتی بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرد. در نهایت بحث قیمت را داریم که نسبت به محصولات پرتابل مشابه مثل سیلندرها بالاتر است.

دستگاه اکسیژن ساز پلاستیکی پرتابل (POC)

انواع اکسیژن ساز خانگی پلاستیکی (POC) عملکردی شبیه به دستگاه های خانگی دارند؛ اما اندازه آن‌ها بسیار کوچک‌تر است و همچنین از وزن کمتری نیز برخوردار هستند و این موضوع، جابه‌جایی آن‌ها را بسیار ساده‌تر می‌کند؛ به همین دلیل، اگر محل استقرار شما در استفاده از دستگاه اکسیژن مدام جابه‌جا می‌شود، می‌توان این نوع دستگاه را یکی از مناسب‌ترین انواع اکسیژن ساز برای شما دانست.

انواع اکسیژن ساز بیمارستانی

همانطور که از نام این دستگاه پیدا است، اکسیژن ساز بیمارستانی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی برای بیمارها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع دستگاه‌ها که به تانک یا کپسول اکسیژن نیز شناخته می‌شوند، شکلی استوانه‌ای مانند کپسول دارند و شما می‌توانید در بیمارستان‌ها و کنار تخت بیماران آن‌ها را مشاهده کنید. 

لازم به ذکر است که دستگاه‌های بیمارستانی در حجم‌های مختلفی موجود هستند که حجم مناسب برای استفاده، توسط پزشک برای بیمار تعیین می‌شود. در تصویر زیر می‌توانید یک دستگاه اکسیژن ساز بیمارستانی را مشاهده کنید:

انواع اکسیژن ساز بیمارستانی

مزایای استفاده از اکسیژن

استفاده از دستگاه های اکسیژن ساز، چند مزیت اصلی دارد که در بخش زیر بیان شده‌اند: 

  • افزایش و بهبود عملکرد مغز 
  • کاهش و رفع مشکلات تنفسی در افراد  
  • افزایش جریان خون در زیر پوست و در نهایت، تاخیر در فرایند پیری 
  • کاهش استرس 
  • تنظیم گردش خون در افراد
  • افزایش کیفیت عملکرد ریه در افراد سیگاری

معایب استفاده از دستگاه های اکسیژن ساز

استفاده از دستگاه های اکسیژن ساز می‌تواند معایبی را نیز برای شما به همراه داشته باشد. البته بسته به اینکه از کدام نوع از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنید، شاید این معایب چندان در رابطه با شما صدق نکند. در بخش زیر برخی از معایب اصلی استفاده از این دستگاه بیان شده‌اند:

معایب استفاده از دستگاه های اکسیژن ساز
  • تولید صدای آزاردهنده (در برخی از برندها) 
  • وزن زیاد در برخی نوع‌ها و جابه‌جایی سخت 
  • هزینه نسبتا بالا برای خرید 
  • مصرف برق بالا (در صورت استفاده طولانی‌مدت، هزینه و مصرف برق بالایی خواهید داشت) 
  • ایجاد وابستگی و سخت بودن تنفس هوای معمولی در صورت استفاده طولانی‌مدت

چند ساعت در روز نیاز به اکسیژن دارم؟

نیاز به مصرف اکسیژن در طی روز بر اساس متغیرهای مختلف و شرایط مختلف قابل تعیین است. برای مثال در صورت ورزش کردن یا در هنگام خواب، نیاز به مصرف اکسیژن اضافی ضرورت پیدا کند. با این حال در بیشتر موارد نیاز به اکسیژن تقریباً در اکثر ساعات شبانه‌روز در حد امکان می‌باشد. اگر سطح اکسیژن خون پایین باشد، استفاده‌ی کمتر از 15 ساعت اکسیژن در روز سودمندی چندانی ندارد و از قلب، مغز و سایر اندام‌های بدن محافظت نخواهد شد. اگر شما ملزم به استفاده از اکسیژن به طور مداوم هستید و قصد قطع موقت آن را دارید، بهتر است این کار را تنها در حالی که در استراحت آرام هستید انجام دهید و در هنگام خواب، راه رفتن و یا انجام امور روزانه اکسیژن‌درمانی را قطع نکنید.

در هنگام ورزش کردن، بدن انرژی بیشتری مصرف می‌کند و در نتیجه نیاز به اکسیژن بیشتری خواهد داشت. برای یافتن مقدار اکسیژن مورد نیاز در طی ورزش معمولاً، یک تست ورزش یا تست پیاده‌روی انجام می‌شود. مهم این است که آزمون در هنگام استفاده از نوع دستگاه تحویلی که در خانه استفاده می‌شود، صورت پذیرد. از مزایای زودرس استفاده اکسیژن در طی ورزش احتمال برطرف شدن تنگی نفس (دیس پنه) است و بهبود توانایی در راه رفتن و انجام فعالیت‌ها را به همراه دارد.

از کجا بدانم به اکسیژن نیاز دارم؟

نیاز به اکسیژن درمانی با اندازه گیری میزان اشباع این گاز در جریان خون مشخص می‌شود. اگر سطح اکسیژن خون از میزان بحرانی در حالت استراحت کمتر باشد، آنگاه نیازمند به اکسیژن درمانی 24 ساعته در شبانه‌روز وجود خواهد داشت. دربرخی از افراد مبتلا به COPD در حالی که غیرفعال هستند (مانند زمانی که نشسته‌اند) به اکسیژن نیاز ندارند اما به هنگام فعالیت، مانند پیاده‌روی، و یا حتی حین خواب نیاز به مصرف اکسیژن خواهند داشت.

از کجا بدونم به اکسیژن نیاز دارم

تنگی نفس علامت قابل اعتمادی برای تشخیص نیازمندی به اکسیژن نیست؛ چه بسا شما ممکن است دچار تنگی نفس شدید، شوید ولی نیازمند به اکسیژن‌درمانی نباشید. از سوی دیگر، زمانی که ممکن است به راحتی نفس می‌کشید و به نظر مشکل چندانی ندارید، اما بدن شما به اندازه کافی اکسیژن دریافت نکرده شما را دچار مشکل بکند. پزشک نیاز به اکسیژن درمانی را با گرفتن یک نمونه خون شریانی تشخیص خواهد داد. نام این آزمون، گازهای خون شریانی (ABG) است و درآن علاوه بر اکسیژن و دی‌اکسید کربن، pH را نیز اندازه‌گیری می‌کنند.

تعیین نیاز به اکسیژن تصمیم‌گیری مهمی است که ABG، بهترین معیار ارزیابی برای آن است. همچنین می‌توان با یک دستگاه پالس‌اکسی‌متر (Pulse Oximeter) میزان اکسیژن خون را اندازه‌گیری کرد. پالس‌اکسی‌متری دستگاهی است که در آن یک کلیپ به انگشت متصل می‌شود که از طریق آن نور ساطع می‌شود. پس از آن یک کامپیوتر کوچک در پالس‌اکسی‌متر سطح اکسیژن خون را از روی رنگ نوری که به طرف دیگر انگشت می‌رسد، شناسایی می‌کند.

شایان ذکر است که پالس اکسی متر تنها یک ویژگی از اکسیژن در بدن شما را اندازه‌گیری می‌کند و از آن نمی‌توان به عنوان یک معیار دقیق مانند ABG انتظار داشت و تنها می‌تواند به عنوان یک راهنمای درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

دستگاه اکسیژن ساز برای چه کسانی مناسب است؟

همان‌طور که از خواندن این مطلب دریافتید، دستگاه اکسیژن ساز در اولویت اول برای بیمارانی که دارای انواع مشکلات تنفسی هستند و به اکسیژن غنی‌شده نیاز دارند، مناسب است. در بسیاری از اوقات، استفاده از این دستگاه‌ها از سمت پزشک برای بیمار توصیه می‌شود و در موقع دیگر، خود افراد اقدام به خرید این دستگاه‌ها می‌کنند؛ البته استفاده از این دستگاه، فقط مختص بیماران نیست و در اولویت دوم، می‌توان این دستگاه ها را مناسب برای افرادی دانست که در محل زندگی خود، اکسیژنی با کیفیت پایین تنفس می‌کنند و می‌خواهند کیفیت هوایی که تنفس می‌کنند را بالا ببرند. 

راهنمای خرید اکسیژن ساز

در این مقاله از سایت نفس یار، با بررسی انواع دستگاه های اکسیژن ساز به تفکیک برند و نوع استفاده و مزایا و معایب هر کدام، همراه شما بودیم. یادتان باشد که اکسیژن ساز مانند کالاهای زودمصرف نیستند و با خرید این دستگاه ها، ممکن است تا چندین‌سال از آن‌ها استفاده کنید. به همین دلیل، بهتر است تا قبل از خرید، حتما انواع اکسیژن ساز را به تفکیک و به‌‌صورت دقیق بررسی کرده تا در نهایت بهترین دستگاه را مطابق با شرایط و نیاز خود انتخاب کنید. همچنین سایت نفسیار در خرید انواع اکسیژن ساز همراه شماست و می‌توانید انواع مختلف این دستگاه‌ها را به‌راحتی و در سریع‌ترین زمان ممکن با تنوع بالا از این سایت خریداری کنید.

سوالات متداول

اکسیژن ساز دستگاهی است که اکسیژن موجود در هوای محیط را تغلیظ کرده و برای کمک به تنفس بهتر به افرادی که مشکلات تنفسی دارند، ارائه می‌دهد.

دستگاه های اکسیژن ساز نیازی به شارژ مداوم ندارند، نگهداری آسان‌تری دارند و قابلیت تولید مداوم اکسیژن را از هوای محیط فراهم می‌کنند.

افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی، قلبی-عروقی، آسم، COPD و سالمندانی که دچار ضعف در عملکرد ریه هستند، می‌توانند از این دستگاه بهره‌مند شوند.

بله، برخی از مدل‌های اکسیژن ساز به صورت پرتابل طراحی شده‌اند و برای استفاده در فضای باز و هنگام تحرک مناسب هستند.

این دستگاه با استفاده از ماده زئولیت، نیتروژن موجود در هوا را جدا کرده و اکسیژن تغلیظ‌شده با خلوص بالا تولید می‌کند.

برند سوشیا یکی از بهترین برندهای ایرانی دستگاه اکسیژن ساز است که با ظرفیت‌های مختلف و گارانتی دو ساله ارائه می‌شود.

ویژگی‌هایی مانند صدای کم، قابلیت تنظیم خلوص اکسیژن، گارانتی و خدمات پس از فروش، مهم‌ترین معیارها برای انتخاب یک دستگاه مناسب هستند.

دستگاه‌های ایرانی معمولاً قیمت مناسب‌تری دارند، تعمیر و نگهداری آنها آسان‌تر است و قطعات مورد نیاز به راحتی قابل دسترس هستند.

شما می‌توانید با مراجعه به سایت نفس‌یار دستگاه‌های مختلف از جمله برند سوشیا را بررسی و بر اساس نیاز خود انتخاب کنید.

شما می‌توانید از طریق وب‌سایت، سفارش خود را ثبت کرده یا برای اطلاعات بیشتر با پشتیبانی تماس بگیرید.

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه
0 محصول سبد خرید